Bratislava, fermecătorul oraș muzeu

Bratislava, este nu numai capitala Slovaciei dar și cel mai mare oraș al țării, având o populație de aproximativ 430.000 de locuitori. Se află foarte aproape de granițele cu Austria și Ungaria  dar și de Republica Cehă. Din Bratislava până la Viena nu aveți de mers decât 60 de km.
În Bratislava se află sediul președenției dar și al guvernului și al parlamentului, dar și numeroase clădiri istorice care azi găzduiesc universități, muzee, teatre și alte instituții culturale.
Vă invităm, așadar, să vizităm împreună Bratislava și să vedem care sunt principalele atracții ale acestui oraș fermecător!

Castele.

Castelul Bratislava

Castelul Bratislava


Bratislava găzduiește trei castele de poveste:

 1. Castelul Bratislava este atracția principală a orașului. Aflat pe o colină înaltă, este locul perfect de unde poți vedea Dunărea și admira orașul. În incinta sa este un muzeu iar până nu de mult, era și sediul guvernului. Grădina imensă a palatului este populară în special în timpul verii, când localnicii vin aici în timpul nopții să se bucure de răcoare și să petreacă timpul liber alături de prieteni. Tot în sezonul cald, grădina răsună de muzică datorită festivalurilor care au loc aici.
 2. Castelul Cerveny Kamen datează din secolul al 13-lea și în cadrul său veți găsi mai multe expoziții ale Muzeului Național Slovac. Este la 45 de minute de mers cu mașina și este o destinație populară pentru turiștii care vor să petreacă o zi într-un loc încărcat de istorie.
 3. Chateau Pezinok este locul potrivit pentru iubitorii de vinuri. Se află la 20 de km de Bratislava dar oferă o experiență de neuitat. În pivnițele acestui castel veți găsi o expoziție a Salonului Național de Vinuri. Nu uitați să degustați măcar câteva dintre cele 100 de vinuri tradiționale.

Muzee.

Muzeul Armelor

Muzeul Armelor


Dacă sunteți adepții muzeelor atunci nu trebuie să ratați următoarele locuri:

 1. Michaels Gate (Michalska Brana) ultima dintre cele patru porți ale orașului, găzduiește în turnul său Muzeul Armelor. Aici veți găsi arme istorice, fortificații, echipamente militare dar veți afla și o mulțime de informații despre meșteșugurile legate de fabricarea armelor. Într-o parte separată veți găsi o expoziție dedicată armelor și echipamentelor de foc. Vârful turnului oferă o imagine splendidă asupra orașului.
 2. Muzeul Ceasurilor se află în una dintre cele mai interesante clădiri istorice din Bratislava, Casa Bunului Păstor. Casa se găsește chiar pe colina unde se afla și Castelul Bratislava și oferă o vedere perfectă asupra Dunării. Muzeul este dedicat ceasurilor făcute de mână, începând cu secolul 17 iar majoritatea pieselor sunt semnate de maeștrii din Bratislava.
 3. Muzeul Trasporturilor, care se află în locul unde a fost prima stație de tren din Bratislava, are în colecția sa vehicule cu și fără motor dar și biciclete și mașini din anii 1920-1940. Tot aici puteți admira și diverse prototipuri ale mașinilor dezvoltate de către companiile slovace dupa al Doilea Război Mondial dar și vehicule ale armatei.
 4. Muzeul Național al Slovaciei este unul dintre cele mai importante muzee de știință naturală din Europa și asta pentru că în cadrul său veți găsi 2.4 milioane de obiecte. Muzeul în sine are șapte ramuri, acest muzeu fiind clădirea principală, a cărui specialitate este știința naturală și expozițiile tehnice.

Pentru ce care iubesc să petreacă mult timp în natură, Bratislava are numeroase parcuri. Vă recomadăm:

Sad Janka Kráľa

Sad Janka Kráľa

 • Sad Janka Kráľa (Janko Kral Park) – cel mai vechi parc din Europa.
 • Medicka Zahrada – Parcul Medical, se află în spatele Facultații de Medicină.
 • Namestie Slobody – un parculeț simplu în care puteți să vă plimbați și să vă relaxați.
 • Namestie SNP – unul dintre cele mai mari parcuri din oraș, găzduiește o mulțime de evenimente de la concerte la proteste.
 • Železná Studienka – unul dintre cele mai populare parcuri împădurite din Bratislava.

Dacă vizitați Bratislava alături de cei mici, nu uitați să treceți și pe la Grădina Zoologică. A fost deschisă în 1960 și ocupă 96 de hectare, având în total 656 de animale din 157 de specii diferite. Printre animalele cele mai deosebite putem numi bizonul european, rinocerul alb sau leopardul din Sri Lanka.
Grădina are mai nou și un Dino Park, un parc ce recrează timpurile preistorice, cu dinozauri făcuți din structuri robotice îmbrăcate cu piele din cauciuc. Este o expoziție unică în Europa.

Grădina Zoologica

Grădina Zoologica

Dar Bratislava nu este numai un oraș cu clădiri vechi și multă istorie. Străzile sale sunt animate de cafenele și restaurante, ce oferă o mulțime de specialități tradiționale.
De asemenea puteți face cumpărături la micile magazine sau la marile mall-uri. Viața de noapte este de asemenea foarte vibrantă, Bratislava având numeroase cluburi, unele chiar tematice precum Clubul Vodka.
Pentru iubitorii de artă, orașul are o mulți de galerii de artă ce găzduiesc tot felul de colecții, care mai de care mai atrăgătoare.

Centru Vechi

Centru Vechi

Cu vaporașul pe Dunăre

Cu vaporașul pe Dunăre

Vă mai recomandăm să vizitați Biserica Albastră, Centrul Orașului (locul unde veți găsi multe suveniruri), Stația Principală de Autobuz, Portul, Palatul Prezidențial, cele două poduri SNP și Apollo dar și Biserica Franciscană.

Biserica Albastră

Biserica Albastră

Bratislava fermecătoare

Bratislava fermecătoare

O mică surpriză în Bratislava

O mică surpriză în Bratislava

Ca și un must have, vă sugerăm să mâncați măcar o dată la UFO, un restaurant plin de stil aflat în vârful noului pod. Aici nu numai mâncarea este fabuloasă, dar și priveliștea.

Podul Apollo

Podul Apollo

Restaurantul UFO

Restaurantul UFO

Vola.ro

Speak Your Mind

*