Pe urmele uriașului: The Giant’s Causeway

Dacă veți ajunge vreodată în comitatul Antrim din Irlanda de Nord veți avea ocazia să descoperiți un peisaj magic, rupt parcă din basmele cu uriași, regi și dragoni: The Giant’s Causeway. Renumit pentru cele 40.000 de coloane poligonale din bazalt, formate în urma unei erupții vulcanice din Paleogen, acest loc este descris adeseori ca a opta minune a lumii, fiind primul locație din Irlanda de Nord ce intra, în 1986, în marele patrimoniu Unesco.

Înainte de toate însă, Giant’s Causeway are un rol important atât în istoria, cât și în prezentul țării, frumusețea și misterul său atrăgând, an de an, mii de turiști ce vor să pășească pe urmele uriașului. Apariția acestor coloane este parcă învăluită în magie și, deși adevărul este că la baza lor stă o eruptive vulcanică ce a avut loc acum 60 de milioane de ani, localnicii au țesut o adevărată poveste care îi încântă pe cei mici și pe cei mari deopotrivă. Aceasta spune că un uriaș foarte puternic, pe nume Finn McCool, a sculptat coloanele și ar fi lăsat acolo o casă plină de obiecte de folcor specifice acestor părți. Găsești o mulțime de indicii care aproape că te vor face să crezi această legendă: The Giant’s Boot (Cizma Uriașului), The Whishing Chair (Scaunul Dorințelor) sau The Giant’s Granny (Bunica Uriașului).

Natura acestor locuri este plină de viață. Privește pe mare și vei vedea superbe păsări în zbor, iar uscatul te încântă cu specii de plante rare și neobișnuite. Toate acestea pot fi admirate în cadrul unui tur organizat, dar zona este potrivită și pentru a face un picnic sau pentru a merge la plimbare cu cei dragi.

Centrul pentru vizitatori de la Giant’s Causeway, o piesă superbă de arhitectură proiectată de Henegham și Peng (doi arhitecți renumiți), se încadrează pefect în magnificul peisaj. Aici puteți admira expoziții tematice sau vă puteți bucura natura de pe acoperișul cu deschidere de 360 de grade, acoperit cu iarbă. Dar asta nu este tot. La baza acestui proiect stă de fapt dorința de a conserva aceste minuni ale naturii prin metode inovative. Centrul este structurat în așa fel încât să ofere o experiență completă ce te poartă prin istoria, legendele, geologia și biodiversitatea zonei, oferindu-ți posibilitatea de a descoperi în mod complet Giant’s Causeway.

Dacă suneți mai interesat să descoperiți zona la picior, atunci aveți la dispoziție patru trasee uimitoare. Recent modernizate, pline de culoare și de mistere, traseele oferă câte ceva pentru fiecare. Fie că ați venit alături de copii și vă doriți un traseu pe care să puteți aduce un cărucior, sau – dimpotrivă – doriți un traseu mai activ, cu stânci zimțate și plin de provocari, sigur veți găsi aici ceva să vi se potrivească. Și, cine știe, poate vă veți întâlni chiar și cu Finn McCool într-una dintre aceste aventuri!

Speak Your Mind

*