Zece motive pentru a vizita Belgia


Dacă încă nu v-ați făcut planuri pentru vacanța de vară, vă invităm ca anul acesta să alegeți o destinație puțin diferită: Belgia. Veți fi plăcut surprinși de frumusețea și simplitatea acestei țări încărcată de istorie, ce pune mare preț pe tradiții și folclor.
Înainte de toate trebuie să știți că Belgia, sau mai bine spus Regatul Belgiei, este o țară mereu verde și primitoare, unde veți descoperi oameni simpli, muncitori, care te vor face să te simți ca și acasă, iar tu – ca turist – ești obligat le arăți același respect și amabilitate.


Belgia este împărțită în două mari regiuni, Flandra și Valonia, diferite atât prin limba vorbită, cât și prin mentalitate și traiul de zi cu zi. Valonia, regiunea vorbitorilor de limbă franceză, îți va dezvălui fața liniștită a Belgiei, te va îmbăta cu mireasma ierbii verzi și cu tradițiile nemuritoare din strămoși. Flandra, situată în nordul țării și unde se vorbește limba neerlandeză (olandeză), este o regiune plină de viață și de evenimente, un loc unde modernul se îmbină cu trecutul. Capitala Belgiei, Bruxelles, este oficial bilingvă și adăpostește pe străzile sale încărcate de istorie oameni de toate naționalitățile. Bruxelles își leagă numele nu numai de adevărate opere de arte arhitecturale dar și de faptul că găzduiește Parlamentul European, Belgia fiind unul dintre statele fondatoare ale Uniunii Europene.

Iată mai jos zece motive pentru a face din Belgia următoarea destinație de vacanță:

1. Peisajele: dacă pentru voi vacanța înseamnă mai mult decât stat la soare și lenevit și doriți să descoperiți locuri noi și peisaje care vă taie respirația, Belgia are o mulțime. Oriunde vezi cu ochii, te îmbie câmpuri verzi pe care pasc leneșe vaci și oi, dealuri și păduri mereu pline de viață și de culoare, apa se întâlnește cu uscatul, cerul cu pământul. Întinde-te pe iarbă și bucură-te de natură, fă poze și păstrează mereu amintirea acestor locuri pline de pace.


2. Istoria: din fericire pentru turiști dar și pentru localnici, Belgia este o țară ce și-a păstrat vie istoria. Și nu numai că are grijă de clădirile și tradițiile sale, dar le și folosește pentru a atrage mereu turiști noi. Pe lângă cladirile vechi, pe care nu ai cum să nu le admiri, vei mai găsi muzee, pentru orice fel de colecție sau tradiție, biserici și mânăstiri, case fabuloase și grădini ca din povești,ruine, castele și cetăți.

3. Berea: în Belgia, berea este o tradiție. Așa că, dacă ești un mare băutor de bere, acesta este locul unde trebuie să vii. Belgia produce peste 500 de tipuri de bere, pe care le poți cumpăra mai de oriunde. Dacă vrei să vezi cum se face berea și să o deguști chiar de la un producător artizanal, multe făbricuțe organizează astfel de activități pentru turiști.

4. Mâncarea: pentru turiștii gurmanzi, Belgia are ce ofere! Atât străzile marilor orașe cât și satele din provincie abundă în magazine unde găsești prăjituri și pâine artizanală, fructe de mare, carne proaspată de porc și de pui. Celebrii cartofi prăjiți, vânduți în cornete de hârtie și asezonați cu multă maioneză sunt un simbol al belgienilor. La fel de celebre sunt midiile, gofrele și clătitele.


5. Ciocolata: nu poți veni în Belgia fără să încerci măcar câteva dintre delicioasele tipuri de ciocolată produse în Belgia. Astăzi se fabrică peste 172.000 de tone de ciocolată anual, după rețele vechi ale celor care au pus bazele acestei comori naționale. Oricât de pretențios ai fi, aici sigur găsești ceva să-ți placă, de la ciocolata simplă cu lapte, la cea cu praline sau sortimente exotice cu fructe uscate, lichior ori marțipan. Gustă o trufă și te vei îndrăgosti pe loc! Magazinele cu tradiție ce vând bomboane arată ca magazinele de bijuterii, pline de decorațiuni și la fel de strălucitoare.


6. Activitățile pentru turiști: dacă ești mai aventurier din fire, atunci în Belgia vei găsi o mulți de lucruri de făcut. Te poți plimba cu barca, cu parapanta, poți face bungee jumping sau poți sări cu parașuta. Te poți urca pe rocile muntoase sau poți admira peisajul din balonul cu aer cald. Dacă îți plac animalele poți vizita una dintre grădinile zoologice din Belgia. Cea mai frumoasă gradină zoologică a fost declarată Pairi Daiza, un fost sanctuar dedicat păsărilor ce astăzi găduiește animale din lumea întreagă.

7. O țară prietenoasă cu cei mici: Belgia pune mare accent pe activitățile educative pentru copii. Nu contează unde mergi, sigur vei găsi ceva de făcut împreună cu copilul tău. Muzeele pun la dispoziția celor mici o mulțime de metode interactive prin care pot afla mai multe despre exponate, copiii pot lua parte la experimente, pot urmări filme și documentare. În natură, unde cei mici se simt ca și acasă, acești pot vizita ferme, pot interacționa cu animalele sălbatice sau domestice, se pot cățăra în copaci, se pot da cu tiroliana, pot participa la diverse ateliere sau pot să lege prietenii noi pe terenul de joacă.

8. Folclor: așa cum vă spuneam, Belgia este puternic atașată de folclorul său. Anual au loc zeci de parade, procesiuni, carnavaluri, majoritatea cu rădăcini religioase. O parte din aceste tradiții sunt parte din patrimoniul UNESCO și mii de turiști iau anual parte la ele. De exemplu Carnavalul de la Binche, când oamenii ies costumați pe străzi și se distrează împreună în centrul orașului, al cărui simbol sunt Gilles, bărbați costumați ce poartă măști de ceară, sau celebrul DouDou, o adevărată desfășurare de forțe ce are loc în orașul Mons. Aici vin anual mii de oameni să vadă procesiunea altarului lui Waltrude, care este plimbat prin oraș într-un car aurit. Procesiunea este urmată de jocul Sfântului George și constă într-o luptă dintre un balaur imens și sfântul George. Se spune că cei ce reușesc să ia un fir de păr din coada balaurului vor avea mult noroc. În 2014 DouDou va avea loc pe 26 mai.


9. Orașele deosebite: în Belgia poți retrăi istoria printr-o simplă plimbare. Orașele belgiene îți spun pe rând povestea lor și te poartă pe străzile frumoase și cochete. Poți alege să vizitezi orașe mari precum Bruxelles, Anvers, Ghent, Brugges, Liege sau Mons sau te poți pierde prin orașele mici, de provincie, ce te îmbie cu produse artizanele și vin.


10. O zi la plajă: dacă ți se face dor de mare și vrei să mergi la plajă, atunci orășele de la Marea Nordului te așteaptă cu brațele deschise. Koksijde te îmbie cu plaje curate și fructe de mare dar mai ales cu multă liniște și peisaje frumoase. În Ostend vei găsi, de asemenea, mare și plajă dar și multă istorie. Nu te grăbi însă să te aventurezi în apă. Consultă un program meteo și vezi cum este vremea. Aici chiar și vara vremea este destul de rece, iar temperatura apei s-ar putea să nu fie cea mai potrivită pentru o baie.

Dacă v-am convins să vizitați Belgia, iată și câteva sfaturi ce sigur vă vor fi de folos:

1. Înainte să plecați luați cu voi un ghid de conversație. Belgienii, in special cei din Valonia, nu sunt mari amatori de limbă engleză și dacă voi nu vorbiți franceza sau neerlandeza, s-ar putea să nu vă descurcați. Totuși, belgienii sunt extrem de politicoși și vor încerca să vă ajute așa cum pot ei.

2. Sistemul belgian de transport este foarte bine pus la punct și mereu la timp. Trenurile sunt curate, civilizate, foarte rapide și fac legatura între toate colțurile și orașele tării. Mijloacele de transport în comun sunt foarte punctuale și pentru a te urca trebuie să prezinți biletul sau abonamentul la șofer.

3. Așa cum vă spuneam, belgienii sunt oameni politicoși și amabili. În orășelele mai mici, lumea chiar îți zâmbește pe stradă și te salută, chiar daca nu te cunoaște. Ca și turiști, suntem obligați să fim la fel de politicoși și să repectăm țara pe care o vizităm în egală măsură cum îi respectăm și pe cei ce locuiesc aici.

4. Puneți în bagajul de călătorie atât haine groase, cât și subțiri. Vremea este extrem de schimbatoare și o zi însorită se poate transforma în doar câteva minute, într-una ploiasă și rece.

Speak Your Mind

*